طرز تهیه شیرمال
نون شیرمال ساده
با درود – نان شیرمال یکی از بهترین شیرینی های سنتی است که میتوان در سرتاسر ایران نمونه هایی آن را یافت .
همانطور که میدانید تقریبا هر نقطه و طایفه ای از کشور سوغات و خوراکی های مخصوص خود را دارند .
پیشتر حلوا های محلی را معرفی کردیم و چند نمونه مانند حلوا کدو و حلوا ساده و… را آموزش دادیم .
کلوچه یا شیرمال نیز از مواردی است که هر دیار و قومی میتواند یک روش خاص و مخصوص برای آن داشته باشد .
از این دست میتوان به کلوچه های فومن ؛ نان ساج ؛ کماج ؛ کلوا ؛ گرده ؛ فتیره و… نام برد .
آموزش امروز یک کلوچه ساده است که کاربر محترم احالی سبزوار زحمت تهیه و تدارک آن را کشیده اند .
کلوچه یا شیرمال با مغز خرما که در ادامه این آموزش با نحوه پخت و تهیه آن آشنا میشوید .
نیازمندی ها : | |
---|---|
قطعه | ماده | تعداد | مقدار |
خمیر نان | 2 چانه |
آرد | 2-3 پبمانه |
تخم مرغ | 1 عدد |
روغن | 1 قاشق غذاخوری |
پودر قند | شکر | 1 پیمانه |
بکینگ پودر | 1 قاشق چایخوری |
شیر | 1 استکان |
خرما | مقدار لازم |
مغز گردو | مقدار لازم |
زعفران+زرده تخم مرغ | مقدار لازم روی شیرمال |
نون شیرمال ساده
1:
ابتدا خمیر را که آماده خریداری کرده ایم و یا خود طبق آموزش های پیشین تهیه کرده اید را بیاورید .
خمیر را با شکر مخلوط میکنیم و سپس شیر را به آن اضافه میکنیم و پس از کمی هم زدن بکینگ پودر به آن اضافه میکنیم .
سپس تخم مرغ و روغن را به این مخلوط اضافه مکینیم و خمیر را کاملا ورز میدهیم تا کاملا مخلوط شود .
طرز تهیه نان شیرمال سنتی
2 :
در این قسمت مانند آموزش دونات ، یک لیوان آرد دم دستی میگذاریم .
حال شروع میکنیم به ورز دادن خمیر و کم کم به این خمیر آرد اضافه میکنیم و همچنان خمیر را ورز میدهیم .
این کار را تا زمانی ادامه میدهیم که خمیر به دست نچسبد و یک خمیر کاملا آماده اکنون در اختیار داریم .
اکنون روی خمیر را با پلاستیک نایلون میپوشانیم و آن را در یخچال به مدت چند ساعت قرار میدهیم .
تا زمانیکه اصطلاحا خمیر عمل بیاد و حجم آن زیاد بشه آن را در یخچال میگذاریم .
از مشخصات خمیر عمل آمده این هست که اولا راحت تکه میشه و مثل پنیر پیتزا نباید کش بیاد .
دیگر اینکه زمانی که با انگشت روی خمیر فشار می آوریم باید خمیر به حالت قبل خودش برگرده .
طرز تهیه نان شیرین
3 :
اکنون خمیر را به تکه های مساوی تقسیم میکنیم و آن را در کف دست پهن میکنیم .
سپس چند عدد خرمای بدون هسته را در آن قرار میدهیم و روی آن را با برگرداندن لبه خمیر میپوشانیم .
البته میتوانید شما قبلا خرما و گردو را در مخلوط کن بصورت پوره در بیاورید و آن را در مغز این خمیر قرار دهید .
سپس با گرد کردن خمیر و گوله کردن اون ؛ خمی رو تبدیل به یه چونه میکنیم .
نان شیرمال و گیسو با مغز خرمایی
4:
اکنون خمیر ها را در سینی فر قرار میدهیم و مقداری آن را پهن میکنیم .
سپس سطح روی آن را با مخلوطی از : زرده تخم مرغ ؛ زعفران دم کرده ، ماست با استفاده از قلم مو پوشش میدهیم .
در آخر نیز میتوانید از مغز خشکبار مانند کنجد ، فندوق ، گردو و… استفاده کنیم .
نان محلی خراسان
5:
فر را از نیم ساعت قبل گرم کرده ایم ، اکنون بر روی دمای 180 درجه سانتیگراد آن را تنظیم میکنیم .
حدود 1 ساعت و نیم در فر قرار میدهیم تا طلایی شود و البته چندین بار در طول پخت به آن سر بزنید .
بخصوص اگر با قلق فر خود آشنا نیستید و نمیدانید حرارت به شکل بر سینی خمیر اثر میگذارد !
ممکن است در اثر تنظیم نبودن حرارت روی آن بیشتر از حد معمول برشته شود در حالی که مغز آن خام و نپخته باشد !
پس باید به این موضوع دقت داشته باشید و حتما به نان شیرینی خود در فر مداوم سر بزنید .
برای اینکه متوجه بشید شیرمال ها کاملا پخته و آماده شده اند میتوانید یک خلال چوبی در شیرمال فرو ببرید !
اگر پس از بیرون اوردن خلال ؛ خمیر به آن چسبیده بود یعنی مغز شیرمال هنوز خام است .
در آخر شیرمال ها آماده هستند و میتوانید آنها را در کنار شیر و عسل میل نمایید و لذت ببرید .